Żurawina suszona cięta - PROMIENIE SŁOŃCA
Żurawina suszona zawiera dużo witaminy E oraz C, która może wspomagać odporność. Ponadto jest bogata takie minerały jak mangan, miedź, fosfor, potas (owoce suszone są jednym z produktów posiadających największą ilość potasu – w żurawinie suszonej zawartość potasu, to nawet 40 miligramów na 100 gramów produktu) oraz antyoksydanty: kwercetyna, której najlepszym źródłem jest właśnie żurawina i uważana jest za najsilniejszy antyoksydant, mirycetyna, peonidyna, a także kwas ursolowy i proantocyjanidyny typu A – to właśnie one odpowiadają za najpopularniejszą właściwość żurawiny, jaką jest działanie na układ moczowy.
Żurawina cięta posiada wiele zastosowań i idealnie pasuje do dań zarówno na słodko, jak i słono. Można dodawać ją do śniadań takich jak owsianki, płatki czy robić z niej sosy do mięs, dodawać do ciast, ciasteczek, napoi, sałatek i wiele innych. Oczywiście żurawinę suszoną, można jeść też na surowo, prosto z opakowania.
Żurawina suszona cięta w niedużych ilościach podczas diety, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, może być spożywana w niewielkich ilościach, na przykład jako dodatek do płatków czy owsianki. Warto jej używać ze względu na właściwości, ale należy pamiętać, że zawiera sporą dawkę cukru i jest kaloryczna – w 100 gramach produktu znajduje się 315 kcal.
SKŁADNIKI
żurawina suszona (min 54%-64%), cukier (34%-45%), olej słonecznikowy (max 1%).
ALERGENY
Występują alergeny: orzechy ziemne, inne orzechy, sezam, gluten, soja, mleko, seler, dwutlenek siarki.
Masa netto: 1000g
Może ci się spodobać również